top of page
Search

Yaratıcı Marka, Proje ve Ürün Adı Bulmak

Updated: Oct 20, 2021

İsim bulmak günlük işlerimizin içinde sıkça rastladığımız ve en iyi şekilde çözmeye motive olduğumuz bir sorundur.


Sonra sırasıyla şu duygular kaplar içimizi;


Bazen en iyi hissederek başladığımız projelerde bile bu durum yüzünden duygusal bir çöküş yaşarız ve projenin sürecine etki edebilir. Bu anlamda gerçekten ne aradığımızı bilerek başlamak çok önemli. Yaratıcılık gerektiren süreçlerde biraz daha esnek olabilmek ve mucizelerin ortaya çıkmasına alan açmak tüm iş yapışımızı değiştirebilir.

Her şey sizinle başlıyor, o yüzden önce sizin bu sürece bakış açınızı değerlendirelim;

  1. Süreçte karmaşık ve belirsiz hissettiğiniz anlar olabilir, panik olmayın, kendinize ve birlikte çalıştığınız ekibe rahat bir düşünme alanı sağladığınızdan emin olun.

  2. Açık fikirli ve pozitif olun. Beyin fırtınasına başladığınız ilk oturumda beğenmediğiniz fikirleri elemekten kaçının. Ekibinize pozitif enerji vererek fikirlerini paylaşmalarına alan tanıyın.

  3. Bulunduğunuz alan kendinizi rahat ve özgür hissettiğiniz bir alan olsun.

  4. Birlikte fikir geliştirdiğiniz kişilere güvenin ve onlara güvendiğinizi hissettirin.

  5. Fikir geliştirirken içgüdülerinize güvenin.

  6. Süreci verimli tutup bir isim bulun ve geri bildirimlerle bu ismi iyileştirin.

Süreçte ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.


ADIM 1: ANALİZ

Yaratıcı çalışmalarda probleminizi çerçevelemek yapmanız gereken ilk şeydir. Çalışma alanının sınırlarını belirlemediğiniz noktada içinde kaybolabilir ya da çok dar bir alan belirlediğiniz için fikir çeşitliliğinde tıkanabilirsiniz;

Örneğin:


“Benim bir elbiseye ihtiyacım var” gibi bir talep aldığınızda elbisenin giyileceği yer, kişinin ruh hali, beden proporsiyonu, renk seçimi gibi konular üzerine o kadar çok kafa yormaya başlarsınız ki çözüme ulaşmanız için çok fazla karar vererek yaratıcı süreci verimsizleştirirsiniz. Diğer bir yandan “benim kırmızı abiye bir gece elbisesine ihtiyacım var” dendiğinde de ihtiyaç o kadar bellidir ki üzerine yaratıcı beyin fırtınaları yapmak da neredeyse imkansızdır. Fakat; “benim şık bir davette kendimi ışıltılı hissedeceğim bir elbiseye ihtiyacım var” gibi gerçek kullanıcı ihtiyacından yola çıkarak bir çerçeve belirlendiğinde gerçekten yaratıcı olabileceğiniz çözümler doğurmak çok mümkün.


Siz de aşağıdaki konuları göz önünde bulundurarak isim arayışınızda bazı sınırlar belirleyerek başlayabilirsiniz sürece;


Ürün hangi ülke pazarına hitap edecek? İsim dili belirlemekte yardımcı olabilir.Ürünün hedef kitlesi kim? Bu üründen ne bekliyor? Hedef kitlenizle ilgili demografik ve psikografik bilgilerinizi kullanabilirsiniz.Marka adının kullanılacağı alanlar nereler? Marka adının uzunluğu, tipografisi ve fonetik seçimlerde size yardımcı olabilir.


ADIM 2: DOĞRU KİŞİLERİ BİR ARAYA GETİRMEK


Beyin fırtınası sürecinde 4–5 kişilik gruplarla çalışmanın etkisi pozitif yönde oldukça yüksektir. Bu kişileri bir araya getirirken şunlara dikkat edebilirsiniz;


Yapmak istediğiniz işe ve ürün sürecine hakim olmaları.Farklı rollerde görev alarak odaya çeşitli bakış açıları getirebiliyor olmaları (satış, pazarlama, müşteri ilişkileri, operasyon).Beyin fırtınası sürecinde pozitif ve yaratıcı olma prensipleri konusunda sizinle aynı fikirde olmaları.


ADIM 3: KELİME HAVUZU


Daha somut bir örnek oluşturabilmesi için sürecin devamına bir şampuan ürününe isim aradığımızı varsayarak devam edeceğiz.

Üçüncü adımda ürünün çağrışım yaptığı tüm kelimeleri farklı kategorilerde sıralayacağız.

  1. Fiziksel özellikler: Ürüne baktığınızda gördüğünüz tüm diziksel özellikler.

  2. Karakter özellikleri: Ürün bir insan olsaydı nasıl bir insan olurdu?

  3. Analoji: Hayatta bu ürüne benzer faydalar sağlayan benzer başka hangi ürünler ya da hisler var?

  4. Düşünce sürecinde çağrışım yapan ilgili diğer tüm kelimeler: Çalışma sırasında kategorilendiremediğiniz tüm kelimeler.

Bu adım için 20 dakika ayırabilirsiniz. Çalışma yavaşlayabilir ama üzerine düşünmeye devam etmek çeşitliliği artıracaktır. Her kategoride ortalama 20 kelime bulmak devamında yapacağınız çalışmayı zenginleştirir.

ADIM 3: BEYİN FIRTINASI VE KOMBİNASYON Tüm kelimeleri hazırladıktan sonra ekiple birlikte üzerine beyin fırtınası yapacağınız sürece geçebilirsiniz. Bu süreçte post-it kağıtlarla çalışmakta fayda var. Bireysel olarak bir araya getirdiğiniz kelimelerden her bir kağıda tek bir isim önerisi yazacağınız şekilde beyin fırtınası zamanı ayırın. 20 dakikalık sürecin sonunda kişiler üzerine çalıştıkları isim alternatiflerini duvara asıp sergileyebilirler.

ADIM 4: OYLAMA VE ELEME

Süreçteki en etkili noktalardan biri ekip halinde oylama yaparak sonuca yaklaşmaya başladığınız bu adımdır. Duvarda sergilenen bireysel isim önerilerini ekip halinde oylamaya başlayabilirsiniz. Bu noktada önerimiz her bir kişinin en fazla 3 oy verme hakkı olmasıdır. Böylece herkes en beğendiği isim önerisi için oyunu kullanabilir. Oylama sonucunda en çok oy alan 5 ile 10 ismi diğerlerinden ayırabilirsiniz. Bu isimleri odanın dışında bulunan ve fikrine değer verdiğiniz kişiler tarafından ikinci bir oylamaya sunmanızı tavsiye ederiz. Hatta eğer mümkünse hedef kitle olarak tanımadığınız profile en yakın kişilerin bu süreçte fikrini ve geri bildirimini alabilmek oldukça kıymetli olacaktır. ADIM 5: İYİLEŞTİR VE PARLAT!

Adım 4’te aldığınız geri bildirimleri göz önünde bulundurarak ekiple bir kez daha beyin fırtınası yapabilir ve seçtiğiniz isimleri ne şekilde iyileştirebileceğinizi çalışabilirsiniz. Bu sizin çalışmanızı en başta da anlattığımız gibi her zaman daha iyiye götüren bir yaklaşım olacaktır. Unutmayın yaratıcı süreçlerde pozitif ve rahat hissetmeniz çok önemli. Bunu yapabilmek için de yola çıkarken “EN İYİ ADI BULMAK” gibi bir hedef koymak yerine, “BİR İSİM BULACAĞIM VE GERİ BİLDİRİMLERLE ONU İYİLEŞTİRECEĞİM” diye yola çıkmanızı tavsiye ederiz.

Süreçle ilgili sormak istediğiniz herşeyi bize danışabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir atölye çalışması diliyoruz.




2,256 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page